In België moeten jaarlijks 1 op 80 bedrijven noodgedwongen het faillissement aanvragen. Door het afsluiten van een kredietverzekering kan de onderneming één van haar belangrijkste activa op de balans beschermen, de opstaande klantenvorderingen welteverstaan en zal men hiervoor ingedekt zijn door bv. een faillissement van leveranciers of afnemer.
Omwille van de economische malaise op vandaag heerst er hevige concurrentiestrijd tussen de kredietverzekeraars waardoor een kredietverzekering aan uitzonderlijk lage tarieven en zeer gunstige acceptatievoorwaarden afgesloten kan worden.
De krediet- of debiteurenverzekering zorgt er niet enkel voor dat de niet-betaling van geleverde diensten of productie wordt vergoed, deze verzekeraar staat de onderneming ook bij het risico van wanbetaling te beperken door op regelmatige basis een financiële check uit te voeren van de leveranciers of afnemers.
Een basis-kredietverzekering kijkt om de premie te berekenen naar een bepaald percentage van de verzekerbare omzet. Daarnaast bestaan formules waar gekeken wordt naar het aantal en type van klanten, de sector waar men in actief is, eigen schadestatistiek, .. Het is veelal aan te raden om een dekking op maat aan te vragen die volledig past binnen de activiteit.
Hieronder een overzicht van de beschikbare formules :
Globale polis voor de volledige klantenportefeuille
Single buyer-polis voor één koper
Multi buyer-polis voor een beperkt aantal vooraf geïdentificeerde kopers
Polissen met opzegbare kredietlimieten
Polissen met niet-opzegbare kredietlimieten
Topup-polissen
Excess of loss-polissen
Het aanbod van kredietverzekeraar is groot maar de keuze van een kredietverzekering hangt sterk af van de sector en bijhorende activiteit en natuurlijk het klantenbestand. Na een analyse van een hele reeks factoren wordt gezocht naar een oplossing die het best hierop aansluit.
Bekende verzekeraars hierin zijn Atradius, Euler Hermes, Coface & Credendo.
Vraag bij ons naar de oplossing op maat !