Een hospitalisatieverzekering
Hoewel een hospitalisatieverzekering geen verplichte verzekering is, wordt ze toch sterk aangeraden. In vele gevallen is een verblijf in het ziekenhuis immers onvermijdelijk, vaak met medische kosten die hoog kunnen oplopen in geval van een medische ingreep, en dan nog maar te zwijgen over de echt zware ziektes en bijhorende ambulante kosten.
Elk jaar krijgt één gezin op drie er mee te maken! Juist daarom kan je best een aanvullende hospitalisatieverzekering hebben bij je ziekenfonds of nog beter bij een privéverzekeraar. Opgelet: de tussenkomst van de hospitalisatieverzekering gebeurt pas nadat er een tussenkomst van de ziekenfonds heeft plaatsgevonden.
In de meeste aanvullende hospitalisatieverzekering is de voor- en nazorg inbegrepen, meestal van 30 dagen voor tot 90 dagen na de opname, dit om zich geen zorgen te hoeven maken over de financiële en administratieve kosten.
Omdat er diverse dekkingen, formules worden aangeboden, kan je best nagaan welke het best past bij jou en je gezin. Wij als onafhankelijk makelaar helpen u daar graag bij op weg.
Door de razendsnelle vooruitgang van de medische wereld & wetenschap, evolueren de behandelingen en bijhorende behandelingskosten enorm. De wettelijke ziektekostenverzekering of ziekenfondsen in België (en Nederland) voorzien grotendeels de terugbetaling van onze gezondheidszorg, toch blijkt vaak dat dit onvoldoende is om alle belangrijke kosten te dekken. De tussenkomst van de mutualiteit ligt vaak ook een stuk lager dan verwacht.
Zo vergoedt iedere aanvullende hospitalisatieverzekering alle kosten van een opname in het ziekenhuis na aftrek van de franchise.
Inbegrepen zijn:
De ziektekosten gedurende 1 of 2 maand voor ziekenhuisopname en 3,4 tot 6 maanden na ontslag uit ziekenhuis ;
Onbeperkte, wereldwijde dekking ;
Opname in de eendagskliniek ;
Rechtstreekse betaling aan het ziekenhuis via aangeboden derdebetalerssyteem ;
Vrije keuze van arts en ziekenhuis ;
dekking en bijstand voor ziekenhuisopname in het buitenland ;
80% terugbetaling van allopathische en homeopathische geneesmiddelen, verbanden en medisch materiaal - na hospitalisatie ;
Wat heeft de verzekeringsmarkt op vandaag voor ieder te bieden ?
1. Individuele polis
Bij ziekenhuisopname kunnen de kosten voor de kamer en de medische behandeling dus aanzienlijk hoog oplopen, en niet te vergeten de ambulante kosten zoals geneesmiddelen en nabehandeling na ontslag uit het ziekenhuis.
Door het afsluiten van een aanvullende hospitalisatieverzekering zijn deze zorgen overbodig. Blijkt een bezoek aan het ziekenhuis nodig te zijn, zal deze verzekering grotendeels de kosten dragen waar het ziekenfonds niet voor tussenkomt (20-25%) en dus de kost die tenslotte volledig ten laste van de patiënt valt. Zeker in geval dat men op een eenpersoonskamer verblijft, zal de factuur hoog uitvallen waar een verzekering een oplossing voor biedt en voor deze extra kosten zal tussenkomen.
Kortom, met een hospitalisatieverzekering wordt vermeden dat eigen spaarcenten gebruikt moeten worden om de ziekenhuisfacturen, doktersrekeningen en medicijnen te betalen.
2. Groepspolis via werkgever
In een collectief voorzorgplan van heel wat bedrijven zit op vandaag voor de werknemers steeds vaker een hospitalisatieverzekering inbegrepen. Dat is een mooi voordeel want de werkgever betaalt deze premie voor de aangesloten werknemer vaak deels of volledig zelf. Daarnaast bestaat de optie dat ook de gezinsleden van de werknemer zich in de groepspolis laten opnemen, mits ze bereid zijn de premies zelf te betalen.
De voordelen van deze groepspolis via de werkgever spreken voor zich, want er wordt helemaal geen onderscheid gemaakt op basis van leeftijd of gezondheid en de premies liggen beduidend lager in vergelijking met een individuele hospitalisatieverzekering. De hospitalisatieverzekering wordt zo ook een niet te onderschatten extralegaal voordeel.
De vraag die in dit verhaal zeker gesteld moet worden :
Wat er gebeurt als van werkgever wordt veranderd of dat door pensioen deze groepspolis wegvalt en dus genoodzaakt is zich opnieuw via een individuele polis te verzekeren ?
Zie verder bij de informatie over ‘wachtpolis’ waar een oplossing voor deze kwestie wordt geboden.
3. Wachtpolis
Bij overschakeling van een individuele naar een collectieve polis of in geval van directe toetreding binnen het collectief voorzorgplan van de werkgever, is ’t opportuun aansluitend een wachtcontract af te sluiten. Dit moet gebeuren ofwel bij de verzekeraar van het individueel contract ofwel bij de verzekeraar van collectieve polis, weliswaar enkel mogelijk als deze polis bij betreffende verzekeraar af te sluiten is. Verzekeringspremie van wachtpolis valt ofwel privé te betalen of door werkgever.
Wat betekent dit nu voor de verzekerden ?
Het spreekt voor zich dat een dertigjarige bij afsluit van een hospitalisatieverzekering betere voorwaarden krijgt dan iemand die al op pensioenleeftijd is. Het risico van een opname in het ziekenhuis voor een 30-jarige ligt immers lager dan een 60-jarige of iemand op pensioenleeftijd.
In geval van overstap naar deze groepspolis bij de werkgever waarvoor aansluitend een wachtpolis wordt opgestart, zullen door deze wachtpolis de leeftijd & gezondheidstoestand van iedere aangeslotene -op moment van stopzetting individuele polis of toetreding groepspolis- als ‘t ware worden ‘bevroren’.
Wat zijn de voordelen van deze polis ?
Stel dat men op 30-jarige leeftijd tot groepspolis van de werkgever is toegetreden en vanaf dat moment een wachtpolis is voorzien, dan kan na het wegvallen van de groepsverzekering (bij wijziging werkgever of pensioen) en voldaan is aan zekere voorwaarden, opnieuw de ‘oude’ individuele hospitalisatieverzekering geactiveerd worden of de groepspolis individueel aan dezelfde leeftijdsvoorwaarden verderzetten alsof u nog dertig was. Bovendien hoeft er niet opnieuw een medische vragenlijst ingevuld te worden en mag de verzekeraar geen uitsluitingen inroepen voor aandoeningen die tijdens de looptijd van groepsverzekering zijn voorgevallen. Tenslotte en zeker niet onbelangrijk, de aangeboden premie wordt dan niet op de werkelijke leeftijd gebaseerd maar op deze van 30 jaar.
Het aanbod van aanvullende hospitalisatieverzekeringen, zowel individueel, via groep als de uitbreidingen, is ruim en elke polis heeft zijn sterke en zwakke punten. Vanuit onze ervaring verlenen we in de keuze van verzekeraar en bijhorende formules het gepaste advies !