Tijdens de 1ste lockdown ten gevolge van Covid-19 in 2020 zijn er heel wat fietsen en E-bikes aan de man gebracht. Mede ook omwille van de doorontwikkeling van de elektrische batterij in fietsen en alternatieve verplaatsingsmiddelen (E-Step, hoverboards.. ) zijn verzekeraars hun aanbod in zekere mate extra op deze markt gaan afstemmen.
Voor een fiets, E-bike, racefiets, .. op vlak van verzekering is dit qua tussenkomst best in 4 takken op te splitsen:
Bijstand
Heeft men te kampen met een platte band, een ongeval, diefstal , verlies van sleutels op verder dan 1 km van de woning, dan kan tot maximaal 3 keer per jaar beroep worden gedaan op het bijstandsteam van de fietsverzekering of op vandaag ook via uw familiale verzekering. Het dekkingsgebied is veelal beperkt tot de Benelux, uitgebreid tot 30 km over de Belgische en Luxemburgse grens met Duitsland en Frankrijk maar in enkele gevallen ook tot volledig Europa.
Diefstal
Mits een goede bescherming van de fiets , E-bike of speed pedelec, denk hierbij aan een gecertificeerd slot waarmee de fiets aan een vast voorwerp wordt vastgemaakt, zal de verzekeraar ook bij diefstal de nodige vergoedingen uitkeren. Extra dekking betreft een tussenkomst met volledige schadeloosstelling indien de fiets van de bagagedrager op de wagen of uit de aanhangwagen wordt gestolen, rekening houdend met afschrijving en ouderdom van de tweewieler.
Ook kunnen de accessoires die op de fiets vastzitten en op de factuur zijn vermeld meeverzekerd worden. Accessoires die losgekoppeld kunnen worden, zoals een fiets-gps, vallen buiten de dekking.. Ook de diefstal van alleen de wielen, of alleen de batterij bij een elektrische fiets, wordt standaard niet vergoed.
Materiële Schade
Maakt men val met de fiets en raakt hierbij de fiets dermate beschadigd, dan zal de verzekeraar het herstel van de beschadigingen aan de fiets op zich nemen. De oorzaak van deze schade is niet direct van belang maar kan één van de volgende oorzaken hebben : een ongeval, een val, vandalisme, brand door batterij van elektrische fiets.
Zou de fiets na schade onherstelbaar zijn of vallen de kosten hoger uit tegenover de restwaarde van de fiets, wordt steeds de verzekerde waarde van de fiets op moment van het schadegeval aan eigenaar vergoed, rekening houdend met de afschrijving of waardevermindering ten gevolge van ouderdom van de fiets. Afhankelijk van het type fiets is ook steeds een vrijstelling van toepassing, gaande van € 50 tot maximaal de jaarpremie van de fietsverzekering.
Slijtage en schade door slecht onderhouden worden niet vergoed.
Lichamelijk schade
Ieder gezinslid die zich met de fiets aan het verkeer deelneemt, is bij een schade verzekerd als zwakke gebruiker van zodra de tegenpartij geen fiets of voetganger is.
Is er helemaal geen derde partij bij schadegeval betrokken of geraakt men gekwetst bij een aanrijding met een andere fiets, dan beschikt iedere verzekeraar ook hier weer voor een oplossing in de vorm van ongevallenverzekering die zowel individueel als voor het hele gezin afgesloten kan worden, met als basis onderstaande vergoedingen:
De medische kosten, bv. operatie, revalidatie, waaronder ook de kosten voor een eventuele prothese.
Esthetische schade.
Economische en morele schade als u aan het ongeval arbeidsongeschiktheid overhoudt, ongeacht of die blijvend of tijdelijk, volledig of gedeeltelijk is.
Ook bij een overlijden komt de verzekeraar tussen. De verzekeraar betaalt dan de begrafeniskosten en eventueel ook een morele en economische schadevergoeding aan uw nabestaanden.
Let op: sommige verzekeraars stellen een leeftijdsvoorwaarde (meestal 2-5 jaar) aan de fiets. Oudere fietsen worden dan niet meer verzekerd.