Groepspolis hospitalisatie
De vraag die in dit verhaal zeker gesteld moet worden:
Wat er gebeurt als van werkgever wordt veranderd of dat door pensioen deze groepspolis wegvalt en dus genoodzaakt is zich opnieuw via een individuele polis te verzekeren?
De voordelen van deze groepspolis via de werkgever spreken voor zich, want er wordt helemaal geen onderscheid gemaakt op basis van leeftijd of gezondheid en de premies liggen beduidend lager in vergelijking met een individuele hospitalisatieverzekering. Daarnaast bestaat de optie dat ook de gezinsleden van de werknemer zich in de groepspolis laten opnemen, mits ze bereid zijn de premies zelf te betalen. De hospitalisatieverzekering wordt zo een niet te onderschatten extralegaal voordeel.
Zie verder bij de informatie over ‘wachtpolis’ waar een oplossing voor deze kwestie wordt
geboden.
Wachtpolis
Bij overschakeling van een individuele naar een collectieve polis of in geval van directe toetreding binnen het collectief voorzorgplan van de werkgever, is ’t opportuun aansluitend een wachtcontract af te sluiten. Dit moet gebeuren ofwel bij de verzekeraar van het individueel contract ofwel bij de verzekeraar van collectieve polis, weliswaar enkel mogelijk als deze polis bij betreffende verzekeraar af te sluiten valt. De verzekeringspremie van een wachtpolis valt ofwel privé te betalen ofwel door werkgever.
Zware ziekten
Net zoals dit het geval is bij een operatieve ingreep, kan de uiteindelijke kost voor de behandeling van een zware ziekte zoals kanker, diabetes, de ziekte van Crohn, MS,.. aanzienlijk oplopen. Heel wat hospitalisatiepolissen hebben een bijzondere regeling voor een aantal zware ziekten. Deze aanvullende regeling zit in 99% van de gevallen vervat in iedere aanvullend hospitalisatieverzekering.
De dekking ‘Zware ziekte’ mag gezien worden als extra dekking voor ambulante zorgen. Dat wil zeggen dat de gezondheidskosten terugbetaald worden, ook al is er geen hospitalisatie.
Wat de verzekeraar beschouwt als zware ziekte staat vermeld in de algemene voorwaarden van ieder hospitalisatiecontract.
Ambulante kosten
Vandaag de dag wordt bij verzorging van bepaalde behandelingen voor een ambulant traject gekozen en is een effectieve opname in het ziekenhuis niet meer zo zeer nodig. Hieronder vallen, naast medische behandelingen & eventueel kinesitherapie, mede de kosten voor het gebruik van de voorgeschreven geneesmiddelen, huur van toestellen, .. Dit leidt in sommige gevolgen voor de getroffene tot een hoogoplopende financiële kost. Zo is de uitbreidende verzekering ‘Ambulante kosten’ , die naast de normale hospitalisatieverzekering afgesloten kan worden, een gepaste oplossing zich voor deze onvoorziene kosten in te dekken
Wanneer komt de verzekering ambulante kosten tussen?
medische en paramedische prestaties
medische analyses en beeldvorming
orthopedische toestellen (inclusief gehoorapparaten) & prothesen
parafarmaceutische producten
geneesmiddelen (geen voedingsmiddelen, vitaminen en cosmetische producten)
Tandzorgverzekering
De medische kosten voor tandverzorging of orthodontie, zowel bij volwassenen als opgroeiende kinderen, wordt bij veel mensen nogal eens onderschat en kunnen voor een serieuze ingreep flink oplopen. Daarnaast komt de mutualiteit hier maar beperkt of helemaal niet voor tussen. Een tandzorgverzekering is hierin de oplossing !
Waarom een tandzorgverzekering afsluiten ?
Een gezond en verzorgd gebit is voor iedereen in wezen van groot belang. Enkel swingen de medische kosten voor tandzorg en orthodontie vaak de pan uit, zeker bij niet-geconventioneerde tandartsen,. Bovendien komt het ziekenfonds of een aanvullende hospitalisatieverzekering hier maar beperkt of helemaal niet voor tussen !